Fasolka szparagowa to warzywo, które cieszy się ogromną popularnością wśród wielu ludzi. Zarówno jej żółta, jak i zielona odmiana jest bardzo wartościowa i ma dużo dobrych składników odżywczych oraz witamin. Sprawdź, dlaczego warto jeść fasolkę szparagową.
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze/
Fasolka szparagowa
To odmiana fasoli zwykłej. Doceniana jest już od kilku tysięcy lat. Została sprowadzona do Europy przez hiszpańskich żeglarzy, a pod koniec XVI wieku stała się bardzo popularnym warzywem we Francji. Obecnie uprawia się ją we wszystkich krajach świata.
W Polsce można ją spotkać pod dwoma odmianami – fasolka szparagowa żółta oraz zielona. Ta pierwsza jest bardziej kremowa, ma delikatny smak, a druga z kolei jest bardziej wyrazista.
Fasolka szparagowa zawiera dużo cennych witamin oraz właściwości odżywczych. Zielona fasolka posiada mnóstwo witaminy A oraz kwasu foliowego. Z kolei żółta fasolka szparagowa posiada dużo potasu oraz fosforu.
Właściwości fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa wspomaga trawienie, gdyż jest bogata w błonnik. Posiada również dużo przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pozwala to na opóźnienie procesu starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
W zielonej fasolce znajdziesz również bardzo dużą ilość manganu, a także witamin z grupy B i E oraz magnez. Zmniejsza ona również ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, gdyż posiada dużo witaminy C oraz beta-karotenu.
Spożywana regularnie fasolka pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także zapobiega miażdżycy oraz zawałom serca. Duża zawartość witaminy C wzmacnia znacznie układ odpornościowy oraz buduje odporność organizmu. Wspomaga również leczenie artretyzmu poprzez usuwanie kwasu moczowego z organizmu.
Fasolka niestety może powodować wzdęcia, dlatego też nie jest wskazana dla osób, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego.
Przeczytaj też: http://www.informacjanoclegowa.pl/jajko-w-diecie/