Podróże do Azji od lat cieszą się dużą popularnością. Tajlandia, Wietnam czy Chiny są częstymi miejsca wakacji Polaków. W Azji pociąga ich nie tylko oryginalna kultura oraz baśniowe krajobrazy, ale i kuchnia. Popularność kuchni azjatyckiej widać na każdym kroku. Bary z chińszczyzną czy restauracje serwujące dania japońskie wyrastają jak grzyby po deszczu. Jednak jak można się przekonać, tradycyjne dania kuchni azjatyckiej smakują o wiele inaczej, niż w restauracji o chińskiej nazwie na Krakowskim Przedmieściu czy Piotrkowskiej w Łodzi. Dlatego też wybierając się w podróż do Azji, nie można nie skosztować ich specjałów. Zobacz, jakich potraw warto spróbować, będąc w Azji.

Kuchnia wietnamska – co warto zjeść w Wietnamie

Kuchnia wietnamska bazuje przede wszystkim na ryżu i makaronie,  a także na sosie rybnym. Do każdego dania dodaje się także aromatyczne zioła: kolendrę, miętę, bazylię, czarny pieprz oraz trawę cytrynową. W kuchni wietnamskiej odnajdzie się także niezliczoną liczbę potraw z owoców morza i ryb, które są tu niezwykle popularne.

Będąc na wycieczce w Wietnamie, warto spróbować przede wszystkim popularnych sajgonek, które tutaj nazywane są nem. Wypełnione są one farszem mięsnym, rybnym lub warzywnym i nie są smażone (jak te tradycyjne), a zawijane w cieniutki papier ryżowy. Wietnamskie sajgonki podawane są z sosem rybnym lub domowej roboty dipem. Kolejnym daniem kuchni azjatyckiej, którym trzeba spróbować w Wietnamie, jest zupa Pho. Zupa ta jest rosołowym wywarem połączonym z dużą ilością kolendry i sosy rybnego. Dodatkowo dodawane jest do niej mięso: kurczak lub wołowina. W Wietnamie można również skosztować banh xeo, czyli ryżowych naleśników oraz mi yang zupę z sosem rybnym, jajkiem przepiórczym, miętą wodną i wietnamską kiełbaską. Każde z tych dań można popić wietnamskim piwem o nazwie bia hoi.

Kuchnia kambodżańska – co warto zjeść w Kambodży

Wycieczki po Wietnamie często łączone są z kilkudniowymi wyprawami do Kambodży. Jeśli tylko zawita się do tego kraju, warto  przede wszystkim skosztować dań opartych na mleczku kokosowym, sosie rybnym, a także orzechowym dipie. Kuchnia khmerska charakteryzuje się dużą ilością przypraw, które nadają potrawom nietypowego smaku. W Kambodży warto skosztować laka laka, czyli cienkich pasków wołowiny marynowanych w sosie sojowym i podawanych z warzywami i ryżem oraz smażonych na mleczku kokosowym bananów lub ananasów.

Kuchnia tajlandzka – co warto zjeść w Tajlandii

Kuchnia tajlandzka uważana jest za jedna z lepszych kuchni azjatycki. Podróżujący po tym barwnym kraju mogą spróbować, jak smakuje mięso z węża, lody w bułce, koniki polne, chrabąszcza, pająki czy mrówki. Oprócz tego kuchnia tajlandzka serwuje dania oparte na mleczku kokosowym, trawie cytrynowej, liściach limonki, imbirze oraz carry. Należy zaznaczyć, że jest ona uważana za najpikantniejszą kuchnię w Azji.

Głównym daniem kuchni tajlandzkiej jest pad thai, czyli smażony makaron z dodatkiem kiełków, ściętego jajka, kawałkami kurczaka lub krewetek oraz orzechami. Podróż do Tajlandii nie można również upłynąć bez skosztowania tajskich zup. Do tych najpopularniejszych należy zupa kokosowa z krewetkami, green curry soup oraz tom yum. Na deser natomiast można wybrać roti, czyli cienkie placuszki podawane ze smażonym mango, bananami lub kokosem i polanych gorąca czekolada.

Kuchnia birmańska – co warto zjeść w Birmie

Kuchnia birmańska podobni, jak pozostałe kuchnie azjatyckie opiera się przede wszystkim na ryżu, makaronie i sosie rybnym, jednak do niego dodaje się imbir, sfermentowane ziarna fasoli oraz birmańskie tofu. Odwiedzając Birmę, warto spróbować shan noodle potrawę z kleistego makaronu zalanego bulionem z curry i przyprawionego orzeszkami, ziołami i pastą rybną. Aby poznać bliżej kuchnię birmańską, można też zamówić sałatki z awokado z cebulą, pomidorami orzeszkami i świeżo upieczonym pieczywem o nazwie poori. Punktem obowiązkowym jest także skosztowanie htamane, czyli białego i czerwonego ryżu podawanym na liściu bananowca.

Kuchnia azjatycka to tysiące smaków i możliwości. Potrawy, których tam można skosztować, są oryginalne i na długo zapadają w pamięć. Będąc na tym magicznym kontynencie, warto spróbować, chociaż jednej z nich.

 

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ